Druhy fondue

Fondue je jedným z najznámejších a najobľúbenejších spôsobov spoločného stolovania, ktoré pochádza zo Švajčiarska. Tento spôsob prípravy a konzumácie jedla zahŕňa roztavenie ingrediencií v špeciálnej nádobe nazývanej "caquelon", ktorá sa umiestni nad ohňom alebo horúcou platňou. Fondue sa teší veľkej obľube po celom svete a existuje v rôznych variantoch, ktoré prinášajú rozmanité chuťové zážitky.

Syrové fondue

Syrové fondue je pravdepodobne najznámejším a najklasickejším typom fondue. Pripravuje sa z rôznych druhov syra, ako sú Gruyère, Emmental a Appenzeller, ktoré sa rozpustia vo víne s prídavkom cesnaku a kirschu (čerešňového brandy). Táto zmes sa následne ochutí korením, ako sú muškátový oriešok a biele korenie. Kúsky chleba sa napichujú na vidličky a namáčajú sa do roztopeného syra. Syrové fondue je obľúbené najmä v zimných mesiacoch, keď poskytuje teplé a sýte jedlo.

Čokoládové fondue

Čokoládové fondue je sladkým variantom, ktorý je populárny najmä na rôznych oslavách a romantických večeroch. Na prípravu sa používa kvalitná čokoláda, ktorá sa roztopí spolu so smotanou a často aj s likérom, ako je napríklad Baileys alebo Grand Marnier. Do roztopenej čokolády sa potom namáčajú rôzne druhy ovocia (jahody, banány, jablká), marshmallows, sušienky alebo malé kúsky koláčov. Čokoládové fondue je výbornou voľbou pre milovníkov sladkostí.

Mäso fondue (Fondue Bourguignonne)

Fondue Bourguignonne je obľúbený typ fondue, kde sa namiesto syra alebo čokolády používa horúci olej. Kúsky surového mäsa, ako je hovädzie, kuracie alebo bravčové, sa napichujú na vidličky a smažia sa v horúcom oleji, až kým nie sú dokonale uvarené. Tento typ fondue je často sprevádzaný rôznymi omáčkami a dipmi, ktoré dodávajú jedlu rozmanité chute. Fondue Bourguignonne je skvelou voľbou pre tých, ktorí majú radi mäso a chcú si pripraviť jedlo interaktívnym a zábavným spôsobom.

Fondue Chinoise

Fondue Chinoise je ďalším mäsovým variantom, avšak namiesto horúceho oleja sa používa horúci vývar. Tento vývar môže byť kurací, hovädzí alebo zeleninový a často je dochutený bylinkami a koreninami. Kúsky mäsa, morské plody a zelenina sa ponárajú do horúceho vývaru, kde sa rýchlo uvaria. Fondue Chinoise je ľahšou a zdravšou alternatívou k Fondue Bourguignonne a je obľúbená najmä medzi tými, ktorí preferujú menej mastné jedlá.

Fondue Bacchus

Fondue Bacchus je podobné Fondue Chinoise, ale namiesto vývaru sa používa červené víno, ktoré dodáva jedlu jedinečnú chuť a arómu. Víno sa často kombinuje s bylinkami, cesnakom a koreninami, čo vytvára bohatý a voňavý základ na varenie mäsa a zeleniny. Fondue Bacchus je výbornou voľbou pre gurmánov, ktorí si chcú vychutnať sofistikovanejší zážitok z fondue.

Každý z týchto druhov fondue prináša jedinečný zážitok a je skvelým spôsobom, ako si užiť spoločné chvíle s rodinou a priateľmi. Fondue nie je len jedlo, ale aj zážitok, ktorý spája ľudí a prináša radosť z jedla a spoločnosti.